Otomatik Kepenk Nedir?
Otomatik kepenk, genellikle iş yerlerinde kullanılan, kapıları veya pencereleri kapatmaya yarayan, güvenlik ve dekoratif görünüm sağlaması nedeniyle tercih edilen otomasyon sistemine sahip olan kepenklerdir. Eski tipteki kepenkler, tahta kanatlar, demir ya da sac malzemeler kullanılarak yapılmış olan kapaklar şeklinde kullanılırdı. Dolayısıyla ya yeterli güvenliği sağlamazlardı ya da bu kepenkleri açmak ve kapatmak çok zor olurdu, önemli bir fiziksel efora sahip olmak gerekirdi. Üstelik yapıldıkları malzemeler ve açılmaları/kapanmaları sırasında çok fazla fiziksel darbe almaları nedeniyle genellikle görünüm olarak da iyi şekilde algılanmazlardı.
Otomatik Kepenk Çeşitleri
Otomatik kepenklerin şu çeşitleri vardır şeklinde bir genelleme yapmak doğru olmayabilir. Çünkü piyasada bulunan otomatik kepenk modelleri kullanıldıkları yerlere göre, elektrikli ya da motorlu olmalarına göre, kullandıkları motorların markalarına göre farklı modeller olarak sunulmaktadırlar. Yine de gruplara ayırmak gerekirse, kullanıldıkları yerler bakımından ve kullandıkları güç yönünden farklı çeşitlere ayırmak mümkün olabilir.
Kullandıkları Gücün Kaynağı Bakımından Otomatik Kepenk Çeşitleri
Kullandıkları güç seçenekleri bakımından otomatik kepenkleri elektrikli otomatik kepenkler ve motorlu otomatik kepenkler olarak iki başlıkta inceleyebiliriz.
- Elektrikli Otomatik Kepenkler: Çalışma sistemleri açısından motorlu otomatik kepenkler ile önemli bir farklılıkları bulunmamaktadır. Sadece çalışması için gerekli olan enerjinin sağlandığı kaynak değişmektedir. Tüm otomatik kepenklerde olduğu gibi genellikle dış mekânlarda kullanılmaktadırlar. Şalter anahtarı ya da butonla manuel olarak kullanılabildiği gibi uzaktan kumanda ile kullanılacak şekilde üretilen modelleri de vardır. Şalteri ya da düğmeyi pencerenin ya da kapının hemen yan tarafına ya da üst kısmına monte edebilirsiniz. Manuel olarak da kullansanız, uzaktan kumanda ile de kullansanız, açılma ve kapanma noktalarına geldiğinde kendiliğinden duracaktır. Sadece senkronize edildiği uzaktan kumanda ya da şalter yardımıyla açılması veya kapanması söz konusu olabilir. Dolayısıyla maksimum seviyede güvenlik sağladığını söylemek yanlış olmayacaktır. Tüm otomatik kepenk modellerinde olduğu gibi farklı ebatlarda ve farklı renklerde üretilebilir. Sağladığı güvenliğin ve iyi görünüşünün yanı sıra genellikle yangına, çeşitli doğal afetlere dayanıklı malzemelerden ve tozlanma, buğulanma gibi kullanıldığı mekânları olumsuz etkileyebilecek durumlardan koruyacak şekilde üretilir. Yani özellikle iş yerleri için çok önemli olduğu kabul edilen temizlik, hijyen şartlarının sağlanmasına da önemli katkılar yaparlar.
- Motorlu Otomatik Kepenkler: Kepenk motoru olarak anılan motorlardan güç almalarının dışında kalan özelliklerinin elektrikli otomatik kepenkler ile aynı olduğu söylenebilir. Çalışma sistemlerinde bir miktar farklılık olsa da bu farklar çok önemli değildir. Kısacası elektrikli otomatik kepenklerin sahip olduğu tüm özelliklere sahip olduğu ve onunla aynı avantajları sağladığı söylenebilir.
Kullanıldıkları Yerler Bakımından Otomatik Kepenk Çeşitleri
Kullanıldıkları yerler dikkate alındığında da otomatik kepenk çeşitlerini pencerelerde kullanılan otomatik kepenkler, kapılarda kullanılan otomatik kepenkler ve garajlarda kullanılan otomatik kepenkler olarak 3’e ayırabiliriz.
- Pencerelerde Kullanılan Otomatik Kepenkler: Pencerelerde kullanılan otomatik kepenkler genellikle uzaktan kumanda ile kontrol edilen ve kullanıcıların isteklerine göre açılıp kapanan modellerdir. Ama farklı sistemler kullanılarak da kurulabilirler. Örneğin evleri öğleden sonra güneş alan ve evde bulunan bitkilerin ya da ev hayvanlarının bundan yararlanmasını isteyen ama o saatlerde iş yerinde bulunan kişiler, belli saatlerde otomatik olarak açılıp kapanmalarını sağlayan sistemlerle birlikte kurulan otomatik kepenkleri pencerelerinde kullanmaktadırlar.
- Kapılarda Kullanılan Otomatik Kepenkler: Genellikle mağazaların ve diğer iş yerlerinin kapılarında kullanılırlar. Ama bazı evlerde kullanıldıkları da görülebilir. Ülkemizde evlerde kullanıldığına pek rastlanmasa da batı ülkelerinde evlerin kapılarına da otomatik kepenk takılabildiği görülmektedir. Uzaktan kumanda ile kontrol edilmeleri tercih edilse de şalter ya da düğme monte edilerek manuel olarak kullanılmaları da yaygın olarak görülmektedir.
- Garajlarda Kullanılan Otomatik Kepenkler: Uzaktan kumandayla ya da manuel olarak kontrol edilebilirler. Ama genellikle yerleştirilen fotosellerin yardımıyla araçlar garaj kapısına yaklaştığında otomatik olarak açılmakta ve araç dışarı çıkarak ya da içeri girerek garaj kapısından uzaklaştığında otomatik olarak kapanmaktadırlar.